Βρε τι σου είναι η σύγχρονη διπλωματία. Σαν τις καθημερινές ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις.
Χρόνια “τα είχε” η Τουρκία με το Ισραήλ, το οποίο το γνώρισε σε ένα πάρτι που έκανε η USA. Έκτοτε ήταν “κολλητάρια”. Και η σχέση τους δεν ήταν “πλατωνική”. Έκαναν συχνά και… κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Αλλά πόσο κρατάει μια σχέση; Η Τουρκία άρχισε να ξενοκοιτάει προς ανατολάς. Κάτι νταβραντισμένους Άραβες και κάτι Ιρανούς τσαμπουκάδες, όπως και τους φίλους τους στη Μ. Ανατολή.
Το Ισραήλ το πήρε χαμπάρι. Βρήκε στην τσέπη της Τουρκίας κάτι ραβασάκια για διαμεσολάβηση στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν και έγινε θηρίο.
Εκεί μπαίνει και η Ελλάδα που μέχρι τότε είχε με το Ισραήλ σχέσεις τυπικές. Μια καλημέρα δηλαδή, ενώ της έστελνε και κάτι πρώιμα καρπούζια χειμωνιάτικα. Μέχρις εκεί.
Όταν όμως είδε ότι η “σχέση της” ήθελε να ξενοικομάται για να παίξει ακόμη πιο ηγετικό ρόλο στην περιοχή, άρχισε να προσέχει τα “κάλλη” της Ελλάδας. Πτωχή πλην τίμια, από καλή οικογένεια με ιστορία και με σπίτι γωνιακό στο Αιγαίο.
Άσε που η κολλητή της Ελλάδας, η Κυπριακή Δημοκρατία, “είχε τον τρόπο της” και κάτι μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα, τόσα μετά συγχωρήσεως.
Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος; ¨Η μήπως το Ισραήλ κάνει τα “γλυκά μάτια” στην Ελλάδα για να πικάρει την Τουρκία ώστε να επιστρέψει άνευ όρων στην αγκαλιά του; Θα δείξει.
Όλα εξαρτώνται από την “κοινή φίλη” όλων, αυτή την υπερατλαντική προξενήτρα, την USA, η οποία παίρνει μεγάλο ποσοστό από τις “προίκες” στους γάμους που κανονίζει.
Αυτή η “διεστραμμένη” μεγάλη δύναμη θα ήθελε όλοι οι πρωταγωνιστές (Ιράν, Τουρκία, Ισραήλ, Ελλάδα, Παλαιστίνη. Κύπρος) να συμμετέχουν μαζί της σε ένα όργιο, όπου όλοι πλην της ίδιας να έχουν τον… παθητικό ρόλο.
Αλλά, χριστιανοί οι μεν, μουσουλμάνοι οι δε, έχουν κάποιες αρχές. Έτσι οι σχέσεις παραμένουν δύσκολες! Η Ελλάδα περνά κρίση κατάθλιψης, η Τουρκία κρίση ηγεμονισμού, το Ισραήλ έχει σύνδρομο καταδίωξης και το Ιράν παλιμπαιδισμό αφού παίζει με τα όπλα.
Ο αστάθμητος παράγων της σύγχρονης διπλωματίας είναι μια καινούρια “μοντέλα” που πήρε τον τίτλο “Μις Οικονομία 2010″, η Κίνα. Όποιος κοιτάξει τα προσόντα της δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου