Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Μην καταδιώκετε άλλο τους πλούσιους!!!

Μπαίνοντας σήμερα στις ειδήσεις στο Google έπεσα πάνω στην παρακάτω φοβερή είδηση: «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, πραγματοποίησε διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων που αφορούν ιδιοκτήτες κατοικιών ή οικοπέδων σε επιλεγμένες, ακριβές περιοχές κατοικίας. Και βρήκε 772 οφειλέτες με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Οφειλέτες οι οποίοι είναι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας αξίας 1.162 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Έτσι όπως σας τα λέω. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 34 άρθρα ειδήσεων στη σελίδα του google που παρουσιάζουν το θέμα με την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία στην οποία μας έχει συνηθίσει ο τύπος μας. Ας δούμε μερικούς τίτλους:

● Το ανατρεπτικό Έθνος: Χρωστούν στο Δημόσιο 772 κατέχοντες!
● Η αδέσμευτη Ελευθεροτυπία: 727 μεγαλοϊδιοκτήτες οφειλέτες καλούνται να «ξηλωθούν» 12,5 εκατ.!
● Για την επαναστατική ΕΡΤ δεν το συζητάμε: Τελεσίγραφο έως τις 15 Δεκεμβρίου για ρύθμιση χρεών μεγάλο-οφειλετών!
● Ο οικονομικός τύπος πιο μετρημένος, όπως η Εξπρές, περιορίζεται στο γεγονός, ο τίτλος δεν αφήνει να καταλάβουμε αν αισθάνεται εθνικά περήφανος ο συντάκτης: Οι διασταυρώσεις εντόπισαν 772 οφειλέτες που χρωστούν 12,5 εκατ.

Μοναδική εξαίρεση ο Ριζοσπάστης, που μιλάει για φαρσοκωμωδία, αλλά συσχετίζει το θέμα με τις επιχειρήσεις γράφοντας:

«Συνεχίζεται η κυβερνητική φαρσοκωμωδία, για τους οφειλέτες του δημοσίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία... Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τη μία πλευρά δημοσιοποιεί στοιχεία μεγαλο-οφειλετών οι οποίοι χρωστάνε στο δημόσιο μερικά εκατομμύρια ευρώ, και από την άλλη, με την εφαρμογή του μνημονίου τους προσφέρει δισεκατομμύρια.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων στο 20% (από 24%), εν μέσω κρίσης ενεργοποιούνται προγράμματα "ενεργητικής απασχόλησης" μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μείωση των μισθών που θα επέλθει με την υπερίσχυση των εργοστασιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών μεταφράζεται σε ισόποση αύξηση των κερδών».

Τέλος πάντων από την πλευρά του ο Ριζοσπάστης ίσως και να έχει δίκιο. Έξαλλου έχει το πλεονέκτημα να μην κρύβει τις απόψεις του. Λάθος, σωστές, αρέσουν δεν αρέσουν, άλλο θέμα.

Αλλά όλοι οι άλλοι, αδέσμευτοι, μη κομματικοί, μη καθοδηγούμενοι ; Από περιέργεια και αγανάκτηση κοίταξα όλα τα σχετικά άρθρα. Ένας, ούτε ένας, δεν βρέθηκε να κάνει την διαίρεση: 12,5 εκατομμύρια σε αξία 1,162 δισεκατομμύρια είναι ένα ποσοστό της τάξης του 1,05%.

Μπήκα στο Ίντερνετ να δω την κατάσταση αλλού και σταμάτησα σε ένα νούμερο. Στη Γαλλία, στην πόλη του Σαρκοζί, στην οποία υπήρξε δήμαρχος επί σειρά ετών, το Neilly sur Seine, θεωρείται το πιο εύπορο προάστιο του Παρισιού, μια πόλη με 63 χιλιάδες κατοίκους, ο φόρος κατοικίας και ιδιοκτησίας ακίνητης δομημένης και μη περιουσίας, απέφερε το 2009 στον προϋπολογισμό της πόλης, 22 εκατομμύρια ευρώ.

Και σε όλα τα αθηναϊκά προάστια υψηλού κόστους κατοικίας από τα οποία μόνο η Γλυφάδα είχε, το 2001, 85 χιλιάδες κατοίκους, βρήκαμε καθυστερημένες οφειλές 12 εκατομμυρίων. Που ένας θεός ξέρει από πότε καθυστερούν, γιατί αυτό δεν ειπώθηκε στις νέες αποκαλύψεις.

Περαστικά μας και συγχαρητήρια και στους δημοσιογράφους μας.

Υστερόγραφο: Όχι ότι κακώς έκανε ο Παπακωνσταντίνου να προσπαθήσει να τα μαζέψει. Αλλά ας μην μας κουράζουν με τις επαναστάσεις και την κοινωνική δικαιοσύνη κιόλας. Ίσως αν κλείσουν κάποιες εφημερίδες ακόμα, να δούμε άσπρη μέρα στην κριτική ενημέρωση...
by SxolioBlog

Χωρίς ντροπή και τσίπα ...

ΟΛΑ έγιναν κατόπιν σχεδίου. Σαν τον κλέφτη που προμελετάει το έγκλημα. Και, βέβαια, το έγκλημα των πολιτικών μας είναι διαφορετικό. Με βάση νόμους που ψήφισαν αγαπημένα οι κοκορομάχοι των καναλιών. Με το μονοκούκι των «μεγάλων» που συνιστά κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για το καλό του σιναφιού τους, που είναι κακό για τον πενόμενο που τρέχει αλαφιασμένος με τις καρπαζιές της κρίσης και την ψυχή στα δόντια.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ που κατέστρωσαν σχέδιο μη δίωξής τους ..... το προώθησαν και το «Σώμα» το ενέκρινε. «Σήμερα εσύ (υπουργός) αύριο εγώ, δεν έχει νόημα να χαλάμε τις καρδιές μας κι ένας νόμος (περί μη ευθύνης) μας απομακρύνει απ’ τις κακοτοπιές. Μας κρατάει σε απόσταση απ’ τις… φυλακές. Μας λύνει τα χέρια, τους «δένει» μη μας δικάσουν, εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο και τα λεφτά μας στην Ελβετία». Κι ύστερα; Ήρθε η σειρά του «ανώνυμου» βουλευτή. Του…αγωνιστή που αναθεματίζει την τύχη του να μπλέξει με την πολιτική, αλλά που θα πούλαγε και τη μάνα του για την «έδρα» με τα προνόμια.

ΔΕΝ χρειάστηκε να συσκεφτούν τα παλικάρια (και οι νιες). Η φωνή έβγαινε από μέσα τους, ενιαία δυνατή, υπερκομματική κι έκλεισαν το μάτι μεταξύ τους. «Λειτουργούμε συλλογικά, καθαρίζουμε για το σινάφι και η ντροπή διαχέεται. Μπαίνουμε στο γραφείο με το δεξί, χαϊδεύουμε τα έπιπλα, αναθέτουμε καθήκοντα σε μετακλητούς και ορίζουμε τη…γυναίκα μας στενή συνεργάτιδα, έμπιστη και αφοσιωμένη. Της εγκρίνουμε τις υπερωρίες, κρατάμε λογαριασμό και το κράτος θα μας αποζημιώσει για τον ιδρώτα και τα…ξενύχτια μας. Κι ό,τι γίνει στο γραφείο…μεταξύ μας. Θα το κρατήσουμε σαν μυστικό οικογενειακό, δεν θα διαρρεύσει, δεν θα το μάθουν οι…Χατζηαβάτηδες που ήρθαν στο κονάκι μας να προσκυνήσουν για ρουσφέτι».

ΟΛΑ νόμιμα και καθόλου ηθικά, ωστόσο, οι νόμοι βγήκαν για να ρυθμίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και, βέβαια, για να μην μαλώνουν οι άνθρωποι. Για να τα βρίσκουν κόμματα, «ιδεολογίες» και αρχηγοί. Για να ψάχνουν κάποιοι στα σκουπίδια για τροφή και οι κοινοβουλευτικοί μας να νομοθετούν με…πάθος υπέρ εαυτών και αλλήλων. Με δημοκρατία που την τραβούν απ’ τα μαλλιά και την προτάσσουν για ασπίδα των ανομημάτων τους.

ΠΩΣ τους συγκρατείς; Τους «κρεμάς» έναν-έναν στο τσιγκέλι. Καθημερινά και ανελλιπώς. Με τον Τύπο «δήμιο-εκτελεστή». Οι άλλοι θα το μάθουν, θα τρομάξουν, θα συμμαζευτούν(;).
by Thanasis I. Nikolaidis