Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Είσαι ψευδώνυμος μπλογκερ και ανησυχείς για τυχόν νομικές συνέπειες?

Διαβάζοντας αυτό το ποστ θα καθησυχασθείς…

Η κυβέρνηση προκήρυξε δημόσια διαβούλευση με την οποία πολλοί υποπτεύονται ότι μαγειρεύεται νέος «μπλογκο-νόμος»… Σύμφωνα με το κείμενο σχολιασμού της διαβούλευσης, «στόχος είναι η διαφάνεια και οι καθαροί κανόνες για τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας και ανάπτυξης των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, τη θεμελίωση της πολυφωνίας, την έννομη σχέση με την πολιτεία και την κοινωνία, την τήρηση της δεοντολογίας και της ελεύθερης έκφρασης». Οι παραπάνω υπογραμμισμένες λέξεις και εκφράσεις, προβληματίζουν τους μπλογκερς ότι παραπέμπουν σε μεθόδευση για τη φίμωση της ελληνικής μπλογκοσφαιρας που θα επιχειρηθεί με νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση της κατάργησης – άρσης της ανωνυμίας των μπλογκς.

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου απέστειλα στο opengov σχόλιο, λαμβάνοντας μέρος στη δημόσια διαβούλευση.

Με το σχόλιο αυτό διατύπωσα τη νομική σκέψη ότι κάθε ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή (της κακώς εννοούμενης «διαφάνειας») ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ. Τυχόν δε παρόμοια «ρύθμιση» θα συνιστούσε ακραία ερμηνευτική ακροβασία, η οποία είναι καταδικασμένη να περιπέσει σε αδράνεια όπως ακριβώς συνέβη με την περίφημη εγκύκλιο Σανιδά.

Την ανωτέρω άποψή μου τεκμηρίωσα νομικά ως εξής:
1. Η υπηρεσία blogger παρέχεται από τη Google. Η Google ενεργεί σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, κατά το οποίο κάθε ποινική κύρωση στο Internet είναι ανεπίτρεπτη. Σύμφωνα μάλιστα με το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ «η απειλή ποινικών κυρώσεων στο Internet παραβιάζει καταφανώς την ελευθερία της έκφρασης που κατοχυρώνεται στην πρώτη Τροπολογία του Αμερικάνικου Συντάγματος». Έτσι η Google ενεργώντας σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε, να δημιουργήσει ένα ψευδώνυμο λογαριασμό ιστολογιου και να γράφει σε αυτό ότι θέλει. Οι συνέπειες που το περιεχόμενο των ψευδωνύμων ιστολογίων παράγουν στην έννομη τάξη κάθε χώρας, την ενδιαφέρει από λίγο έως καθόλου.
2. Το γεγονός όμως ότι η Google δεν παραβιάζει το δίκαιο των ΗΠΑ δε σημαίνει ότι δεν παραβιάζει το ελληνικό δίκαιο. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, ποινική ευθύνη εκτός από το διαχειριστή του ιστολογίου έχει και η Google που παρέχει την υπηρεσία «blogger» εφόσον σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο αποδεικνύεται ότι ενεργεί με δόλο (έστω και ενδεχόμενο).

Σύμφωνα λοιπόν με το ελληνικό δίκαιο, κάθε φορά που διώκεται ποινικά ένας μπλόγκερ, πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να διώκεται και αυτός που φιλοξενεί το μπλόγκ (π.χ η Google). Διαφορετικά υπάρχει ευθεία παραβίαση του νόμου (της αρχής του αδιαιρέτου της έγκλησης του αρθρ. 119 του Ποινικού Κώδικα). Έτσι αν κάποιος μηνύσει τον μπλογκερ αλλά όχι τη Google, ο Εισαγγελέας πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να εφαρμόσει το αρθρ. 119 ΠΚ και να επεκτείνει την ποινική δίωξη και στην Google (να στείλει δηλ. κατηγορούμενη και την Google). Ακόλουθα ζητείται από τις ελληνικές αρχές η δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ, ώστε οι υπεύθυνοι της Google να συρθούν σιδηροδέσμιοι στην Ελλάδα και να δικαστούν εδώ (το άλλο με τον τοτό το ξέρεις?)…
3. Για να μην ευθύνεται ποινικά η Google ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ -σύμφωνα πάντα με το ελληνικό δίκαιο- ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΕΙ τους χρήστες της υπηρεσίας «blogger». Το πρόβλημα της ταυτοποίησης των χρηστών στο Internet λύνεται εύκολα και γρήγορα με τη χρήση των προπληρωμένων πιστωτικών καρτών της VISA και της MASTERCARD που τις εκδίδουν όλες οι εγχώριες τράπεζες.
4. Γίνεται από τα ανωτέρω αντιληπτό πως αν την υπηρεσία «blogger» την παρείχε η HoL, η Forthnet ή ο ΟΤΕ, ο έλληνας νομοθέτης θα είχε «τακτοποιήσει» το θέμα εύκολα και γρήγορα… Δυστυχώς όμως ή ευτυχώς, την υπηρεσία παρέχει η Google. Οπότε μοναδική ρύθμιση που το ζήτημα επιδέχεται, είναι ο έλληνας νομοθέτης να απαιτήσει από τη Google την ταυτοποίηση των χρηστών της υπηρεσίας «blogger» από την Ελλάδα. Επί περιπτώσει μη συμμόρφωσης της Google με παρόμοια διάταξη ελληνικού νόμου, να αποκλείεται από τους ελληνικούς Internet Providers η πρόσβαση των κατοίκων Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση blogspot.com από την οποία η Google παρέχει την υπηρεσία «blogger» στην Ελλάδα. Καθαρά δηλαδή πράγματα. Γεωγραφικός αποκλεισμός της υπηρεσίας «blogger». Όπως κάνει η Τουρκία με το YouTube, η Κίνα για ότι θεωρεί απειλητικό για το καθεστώς και το Ιράν και η Β. Κορέα για όλα.

Καταλαβαίνετε βεβαίως ότι ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ… Κάθε άλλη όμως «ρύθμιση» είναι ανεδαφική και καταδικασμένη να καταπέσει στα δικαστήρια... Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει παγκοσμίως, είναι ότι η Google και οι ΗΠΑ επιβάλουν μονομερώς την de facto κατάργηση των ποινικών κυρώσεων στο Internet, για τα εγκλήματα της απλής και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Τίθεται εδώ το εξής ερώτημα: Τι θα συμβεί αν ο κατηγορούμενος μπλογκερ εμφανισθεί στον Εισαγγελέα και πει «κ. Εισαγγελέα σας επισημαίνω στην υπόθεσή μου, την υποχρέωσή σας από το αρθρ. 119 ΠΚ να στείλετε κατηγορούμενη μαζί με εμένα και την Google»…?
by Θανάσης Αλαμπάσης

Ελλάδα. Μία Κολομβία χωρίς… ναρκωτικά....

Oυραγός στην ΕΕ η Ελλάδα σε σχέση με το δείκτη αντίληψης της διαφθοράς. Και δεν έχουμε αντίληψη της διαφθοράς διότι οι μίζες, τα φακελάκια και τα σκάνδαλα μας φαίνονται απολύτως φυσιολογικά.
Είμαστε στην ίδια θέση με την Κολομβία. Και να σκεφτεί κανείς ότι εμείς δεν παράγουμε κοκαίνη. Είναι να απορείς πως καταφέραμε να τους φτάσουμε στη διαφθορά παράγοντας μόνο βαμβάκια και ζαρζαβατικά.
Εγώ προσωπικώς δεν εξέλαβα την διακαναλική ομιλία του πρωθυπουργού ως απειλή πρόωρων εκλγών. Για έναν απλό λόγο. Διότι και το πότε θα γίνουν εκλογές το αποφασίζει πλέον η τρόικα.
Αν αυτοί μας κόψουν τις επόμενες δόσεις των 110 δισ. τι εκλογές να κάνουμε. Δεν θα υπάρχει σάλιο ούτε για να παραγγείλουμε ψηφοδέλτια.
Όταν μετά τη διακαναλική είδα σε άλλο κανάλι τον Μητσοτάκη να στηρίζει Παπανδρέου, κατάλαβα γιατί ο πρωθυπουργός ήταν απελπισμένος. Διότι τον Σαμαρά μπορεί εύκολα να τον αντιμετωπίσει. Όχι όμως και τη μεταφυσική.
Λέγεται ότι μελετάται να δημιουργηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πέραν της θέσης του γραμματέα και μία θέση… εξορκιστή.
Αντιθέτως χθες η Ντόρα ήταν επικριτική προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Τελικά για να καταλάβει κανείς το σχέδιο αυτής της οικογένειας πρέπει να παρακολουθεί οπωσδήποτε το master chef.
Aυτός ο Τσίπρας πάλι, δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι δεν τον κάλεσαν στη διακαναλική. Ίσως, Αλέξη μου, να μην ήθελαν να καπελώσεις τις άλλες 172 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
“Υπάρχει και ο άλλος δρόμος, ο δρόμος της Ανάπτυξης”, λέει καθημερινά ο Σαμαράς. Ξεχνά ότι η χώρα μας κατάντησε σαν τους Έλληνες που λένε “επενδυτικές ιδέες έχουμε, λεφτά δεν έχουμε”.
Ίσως αν η προηγούμενη κυβέρνηση άφηνε έστω μερικά κέρματα στα ταμεία του κράτους, να ήταν σήμερα περισσότερο πιστευτό το δικό του “μίγμα οικονομικής πολιτικής”. Τώρα ακούγεται σαν κοκτέιλ και μάλιστα… μολότοφ.
by anagnostis