Διαβάζοντας αυτό το ποστ θα καθησυχασθείς…
Η κυβέρνηση προκήρυξε δημόσια διαβούλευση με την οποία πολλοί υποπτεύονται ότι μαγειρεύεται νέος «μπλογκο-νόμος»… Σύμφωνα με το κείμενο σχολιασμού της διαβούλευσης, «στόχος είναι η διαφάνεια και οι καθαροί κανόνες για τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας και ανάπτυξης των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, τη θεμελίωση της πολυφωνίας, την έννομη σχέση με την πολιτεία και την κοινωνία, την τήρηση της δεοντολογίας και της ελεύθερης έκφρασης». Οι παραπάνω υπογραμμισμένες λέξεις και εκφράσεις, προβληματίζουν τους μπλογκερς ότι παραπέμπουν σε μεθόδευση για τη φίμωση της ελληνικής μπλογκοσφαιρας που θα επιχειρηθεί με νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση της κατάργησης – άρσης της ανωνυμίας των μπλογκς.
Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου απέστειλα στο opengov σχόλιο, λαμβάνοντας μέρος στη δημόσια διαβούλευση.
Με το σχόλιο αυτό διατύπωσα τη νομική σκέψη ότι κάθε ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή (της κακώς εννοούμενης «διαφάνειας») ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ. Τυχόν δε παρόμοια «ρύθμιση» θα συνιστούσε ακραία ερμηνευτική ακροβασία, η οποία είναι καταδικασμένη να περιπέσει σε αδράνεια όπως ακριβώς συνέβη με την περίφημη εγκύκλιο Σανιδά.
Την ανωτέρω άποψή μου τεκμηρίωσα νομικά ως εξής:
1. Η υπηρεσία blogger παρέχεται από τη Google. Η Google ενεργεί σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, κατά το οποίο κάθε ποινική κύρωση στο Internet είναι ανεπίτρεπτη. Σύμφωνα μάλιστα με το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ «η απειλή ποινικών κυρώσεων στο Internet παραβιάζει καταφανώς την ελευθερία της έκφρασης που κατοχυρώνεται στην πρώτη Τροπολογία του Αμερικάνικου Συντάγματος». Έτσι η Google ενεργώντας σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε, να δημιουργήσει ένα ψευδώνυμο λογαριασμό ιστολογιου και να γράφει σε αυτό ότι θέλει. Οι συνέπειες που το περιεχόμενο των ψευδωνύμων ιστολογίων παράγουν στην έννομη τάξη κάθε χώρας, την ενδιαφέρει από λίγο έως καθόλου.
2. Το γεγονός όμως ότι η Google δεν παραβιάζει το δίκαιο των ΗΠΑ δε σημαίνει ότι δεν παραβιάζει το ελληνικό δίκαιο. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, ποινική ευθύνη εκτός από το διαχειριστή του ιστολογίου έχει και η Google που παρέχει την υπηρεσία «blogger» εφόσον σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο αποδεικνύεται ότι ενεργεί με δόλο (έστω και ενδεχόμενο).
Σύμφωνα λοιπόν με το ελληνικό δίκαιο, κάθε φορά που διώκεται ποινικά ένας μπλόγκερ, πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να διώκεται και αυτός που φιλοξενεί το μπλόγκ (π.χ η Google). Διαφορετικά υπάρχει ευθεία παραβίαση του νόμου (της αρχής του αδιαιρέτου της έγκλησης του αρθρ. 119 του Ποινικού Κώδικα). Έτσι αν κάποιος μηνύσει τον μπλογκερ αλλά όχι τη Google, ο Εισαγγελέας πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να εφαρμόσει το αρθρ. 119 ΠΚ και να επεκτείνει την ποινική δίωξη και στην Google (να στείλει δηλ. κατηγορούμενη και την Google). Ακόλουθα ζητείται από τις ελληνικές αρχές η δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ, ώστε οι υπεύθυνοι της Google να συρθούν σιδηροδέσμιοι στην Ελλάδα και να δικαστούν εδώ (το άλλο με τον τοτό το ξέρεις?)…
3. Για να μην ευθύνεται ποινικά η Google ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ -σύμφωνα πάντα με το ελληνικό δίκαιο- ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΕΙ τους χρήστες της υπηρεσίας «blogger». Το πρόβλημα της ταυτοποίησης των χρηστών στο Internet λύνεται εύκολα και γρήγορα με τη χρήση των προπληρωμένων πιστωτικών καρτών της VISA και της MASTERCARD που τις εκδίδουν όλες οι εγχώριες τράπεζες.
4. Γίνεται από τα ανωτέρω αντιληπτό πως αν την υπηρεσία «blogger» την παρείχε η HoL, η Forthnet ή ο ΟΤΕ, ο έλληνας νομοθέτης θα είχε «τακτοποιήσει» το θέμα εύκολα και γρήγορα… Δυστυχώς όμως ή ευτυχώς, την υπηρεσία παρέχει η Google. Οπότε μοναδική ρύθμιση που το ζήτημα επιδέχεται, είναι ο έλληνας νομοθέτης να απαιτήσει από τη Google την ταυτοποίηση των χρηστών της υπηρεσίας «blogger» από την Ελλάδα. Επί περιπτώσει μη συμμόρφωσης της Google με παρόμοια διάταξη ελληνικού νόμου, να αποκλείεται από τους ελληνικούς Internet Providers η πρόσβαση των κατοίκων Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση blogspot.com από την οποία η Google παρέχει την υπηρεσία «blogger» στην Ελλάδα. Καθαρά δηλαδή πράγματα. Γεωγραφικός αποκλεισμός της υπηρεσίας «blogger». Όπως κάνει η Τουρκία με το YouTube, η Κίνα για ότι θεωρεί απειλητικό για το καθεστώς και το Ιράν και η Β. Κορέα για όλα.
Καταλαβαίνετε βεβαίως ότι ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ… Κάθε άλλη όμως «ρύθμιση» είναι ανεδαφική και καταδικασμένη να καταπέσει στα δικαστήρια... Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει παγκοσμίως, είναι ότι η Google και οι ΗΠΑ επιβάλουν μονομερώς την de facto κατάργηση των ποινικών κυρώσεων στο Internet, για τα εγκλήματα της απλής και συκοφαντικής δυσφήμησης.
Τίθεται εδώ το εξής ερώτημα: Τι θα συμβεί αν ο κατηγορούμενος μπλογκερ εμφανισθεί στον Εισαγγελέα και πει «κ. Εισαγγελέα σας επισημαίνω στην υπόθεσή μου, την υποχρέωσή σας από το αρθρ. 119 ΠΚ να στείλετε κατηγορούμενη μαζί με εμένα και την Google»…?
by Θανάσης Αλαμπάσης