Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ: ΣΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΣΑ ΕΝΑ ΦΙΛΟ...

 Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Σήμερα ένιωσα πάλι εκείνο το συναίσθημα. Οτι μέσα μου υπάρχει ένας ξένος. Ενας άλλος. Ενας που παρακολουθεί υπεριπτάμενος με λύπη όλα αυτά που κάνω εγώ (ο πραγματικός εγώ με τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι και την καρδιά) εδώ κάτω στην πραγματική γή.

Σου έχω ξαναγράψει ότι καμιά φορά, επειδή και εγώ δε με αντέχω, ούτε εμένα ούτε τη μίζερη ζωή μου, ανεβαίνω και υπερίπταμαι για λίγο δίπλα του. Παρέα ψάχνω και εγώ. Και έτσι όπως έγινα....

ή με κάνανε, χωρίς φίλους να τρέχω στο δρόμο της ζωής που έχει γίνει πια ολυμπιακό άθλημα και μετά τηλεόραση και καναπέ, μόνο σε αυτόν μπορώ πια να στραφώ για παρέα.... Ξέρω τι θα μου πεις.... Ολα αυτά βεβαίως, ούτε εμένα μου φαίνονται φυσιολογικά.... Γι αυτό μάλλον είμαι εδώ....

Ανέβηκα λοιπόν πάνω και μίλησα με τον ξένο. Να δω ποιος είναι. Γιατί κάθεται εκεί αμέτοχος και στραβομουτσουνιασμένος. Τι πρόβλημα έχει τέλος πάντων. Μου φαίνεται ενδιαφέρον.

Ο τύπος λοιπόν αγαπητό μου ημερολόγιο, με έπιασε από το λαιμό. Με έβρισε, με είπε τιποτένιο, ελεεινό, σκατόψυχο και προδότη. Μου είπε ότι ζω σαν το γουρούνι βυθισμένος στις απολαύσεις, ότι ασχολούμαι συνέχεια με ανοησίες γεμάτες κουμπάκια και λαμπάκια, με κινητά, με τηλεοράσεις, με γκόμενες, με ποδόσφαιρο, με τζόγο, με πορνό, με οτιδήποτε άσχετο, εκτός από εμάς. Ναι εμάς είπε. Και ενοούσε εμένα και αυτόν. Μου είπε ότι όταν είμασταν μικροί είμασταν φίλοι. Μου είπε ότι τον ξέχασα. Οτι άρχισα μεγαλώνοντας να ασχολούμαι με όλα αυτά και ότι συναντιώμουν μαζί του όλο και λιγότερο. Ωσπου σταματήσαμε να βρισκόμαστε. Και η αλήθεια είναι ότι σήμερα δε θυμόμουν τίποτα απ΄πο όλα αυτά. Ακόμα και τώρα που μου τα έλεγε, δεν μπορούσα να τον θυμηθώ από πριν.

Μου είπε επίσης ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα. Οτι το χειρότερο είναι ότι σταμάτησα να χρησιμοποιώ και το μυαλό μου. Οτι το χρησιμοποιώ πια μόνο για να κάνω πράξεις, να βρίσκω αποτελέσματα, να ελέγχω αν φτάνουν για να πληρωθούν τα έξοδα για να αγοράσω πράγματα που δε χρειάζομαι.

Μου είπε ότι ζω τη ζωή μου πάνω σε αξιώματα που άλλοι έχουν σκεφτεί για εμένα. Μου είπε πως ότι πιστεύω, το πιστεύω γιατί κάποιοι άλλοι ήθελαν να το πιστεύω. Μου είπε ότι όλη μου η ζωή είναι ένα ψέμα που ευφεύραν άλλοι.

Αυτά είναι αγαπητό μου ημερολόγιο που με βάλανε στο ίδρυμα.
Και εσύ έπεσες αμαχιτί; θα με ρωτήσεις. Δεν είπες τίποτα; Δεν μπορεί να είσαι πράγματι τόσο αχρείος...
Είπα αγαπητό μου ημερολόγιο. Είπα. Και το μετάνοιωσα. Γιατί τότε ήταν που άνοιξαν πραγματικά οι ασκοί του αιόλου.

Μου είπε λοιπόν ότι κάποιοι μου έχουν φυτέψει ιδέες στο κεφάλι και με υποχρεώνουν να κινούμαι σύμφωνα με τις ιδέες αυτές. Οι ιδέες αυτές μου είπε πως έχουν αξιωματικό χαρακτήρα, ότι δηλαδή ισχύουν χωρίς αμφισβήτηση. Οτι τις ιδέες αυτές τις πιστεύω ακράδαντα, χωρίς να τις έχω ποτέ αμφισβητήσει. Με κατηγόρησε ότι αυτό το κάνω επειδή βαριέμαι να σκέφτομαι και προτιμώ να αφήνω να σκέφτεται ένας άλλος για εμένα. Ε, λοιπόν, αυτός ο άλλος, δε θέλει το καλό μας μου είπε χαρακτηριστικά. Με παρακάλεσε "για το καλό μας" να αναθεωρήσω τις ιδέες αυτές και να τις ελέγξω. Και να τις αντικαταστήσω με άλλες σωστές ιδέες. Μόνο έτσι μου είπε ότι μπορώ να σωθώ.

Οταν τον ρώτησα τι ιδέες εννοούσε ότι μου φύτεψαν στο κεφάλι, μου έδωσε μερικά παραδείγματα:

- Μάγκας είναι αυτός που έχει πολλά λεφτά στην τσέπη.
- Ο άνθρωπος από τη φύση του ρέπει προς το κακό.
- Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να αλλάξω τα πράγματα.
- Οποιος είναι καλός σήμερα, είναι βλάκας.
- Οι δημοσιογράφοι ενημερώνουν τον κόσμο.
- Οι πολιτικοί αγωνίζονται για το καλό του λαού.
- Τα σύνορα της Ελλάδας δεν αλλάζουν με τίποτα.
- Η επιστροφή στη δραχμή είναι καταστροφική.
- Θα γλιτώσω εγώ και η οικογένεια μου. Για τους άλλους δε με νιάζει.
- Είμαι μοναδικός και μου αξίζει το καλύτερο.
- Ο πατριωτισμός και ο εθνικισμός είναι φασισμός.
- Δε χρειάζομαι πατρίδα. Πατρίδα είναι όπου περνάω καλά.
- Το ότι είμαστε στο ευρώ είναι σίγουρα καλό.
- Οταν ένας πανεπιστημιακός λέει κάτι, τότε έχει δίκιο.
- Σήμερα δε γίνονται συνομωσίες.
- Το μόνο πολιτικό σύστημα που είναι σωστό είναι η προεδρευομένη δημοκρατία.
- Η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια είναι μισητά πράγματα που συνδέονται με βασανισμούς και διώξεις.
- Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο.

Και πολλές άλλες... Και μου είπε ότι όλες αυτές οι ιδέες είναι ψεύτικες.... Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν αμφισβήτησα κάποια από τις ιδέες αυτές.... Και έλεγε την αλήθεια.... Ακόμα και τώρα τις πιστεύω.... Αλλά αυτό δεν του τό 'πα....

Του έκανα ερωτήσεις πολλές. Θα σου γράψω τις απαντήσεις αύριο γιατί σήμερα είναι αργά. Το σημαντικό είναι ότι ανακάλυψα ιδέες φυτεμένες στο μυαλό μου. Και δεν ξέρω ποιος τις φύτεψε.... Τώρα όμως που τις ανακάλυψα, θα τις βγάλω μία - μία.

Αυτά τα τρελά νέα για σήμερα αγαπητό μου ημερολόγιο...
by πηγή