Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα που πληγώνει ...


Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η τάση φυγής των νέων πτυχιούχων ανθρώπων της Ελλάδας, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην πλειονότητά τους με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, αλλά και διδακτορικά, προκειμένου κυριολεκτικά να επιβιώσουν.

Ακόμη και παιδιά επαγγελματιών, που έως πρότινος θεωρούντο ότι έχουν επαγγελματική διέξοδο στην Ελλάδα, επιλέγουν την επαγγελματική δραστηριότητα σε χώρες της ΕΕ, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Βρετανία ακόμη και Αυστραλία. Εκπαιδευτικοί, γιατροί μηχανικοί, οικονομολόγοι είναι μερικά μόνο από τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση. Ειδικότερα για την Αυστραλία τα επαγγέλματα που σήμερα έχουν ζήτηση είναι: χημικοί, μηχανικοί για τους τομείς της εξορυκτικής βιομηχανίας, ανώτερα διοικητικά στελέχη για επιχειρήσεις, γεωλόγοι, μαθηματικοί, γιατροί παθολόγοι, οφθαλμίατροι, παιδίατροι, δερματολόγοι, φαρμακοποιοί για νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αλλά και για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρονικοί και μαραγκοί. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Τη θλιβερή εικόνα της Ελλάδας που ματώνει έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διπλασιάστηκαν οι άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι που ζήτησαν το 2010 πληροφορίες για διαμονή και εργασία σε χώρες της Ευρώπης. Σήμερα στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα, European Job Mobility Portal υπάρχουν αγγελίες για 516.869 κενές θέσεις εργασίας, 546.502 βιογραφικά σημειώματα και 22.666 εγγεγραμμένοι εργοδότες.

Ενδεικτικά ο ΟΑΕΔ παρέχει πληροφορίες για τις προς πλήρωση θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν εκτός Ελλάδος μπορούν να αναζητούν θέσεις απασχολήσεως και στις ιστοσελίδες του European Employment Services.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου