Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Κατασκευάζοντας Συναίνεση...


Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξαφνικά ανακάλυψαν το Internet και τα blog. Ξαφνικά με αφορμή γεγονότα που πραγματικά στερούνται σημασίας προέκυψε ζήτημα: τα blog μπορούν να είναι φορέας υβριστικών σχολίων, εκβιασμών και Κύριος οἶδε τι άλλων επαίσχυντων πράξεων και ως εκ τούτου πρέπει το μέσο αυτό να χαλιναγωγηθεί... Κάπως έτσι μεταφράζονται τα σχόλια όσων παρελαύνουν στα παράθυρα της Τηλεδημοκρατίας μας στο νου του μέσου ανθρώπου που δεν έχει επαφή με τη νέα αυτή πραγματικότητα.

Ωστόσο το Internet ολόκληρο είναι βασισμένο στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών. Όταν διαβάζουμε μια ιστοσελίδα γνωρίζουμε ότι κανείς δεν εγγυάται την αλήθεια των όσων διαβάζουμε. Ενώ, κάθε χρήστης χρησιμοποιεί username και password, όχι την υπογραφή του, για να χρησιμοποιήσει πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες, να συμμετέχει σε fora ή φευ,να γράψει σε ένα blog. Τα πρόσωπα του Κυβερνοχώρου είναι πράγματι ό,τι δηλώνουν!

Και φυσικά όλοι όσοι έχουν την ηλεκτρονική παιδεία να βρουν και να διαβάσουν ένα blog το γνωρίζουν αυτό. Και φυσικά γνωρίζουν ότι τα blog δεν είναι ο μόνος τρόπος να διαδώσει κανείς τις ιδέες του στο Διαδίκτυο. Αν κάποιος έχει σκοπό να εκβιάσει μπορεί να το κάνει μέσω ενός forum, με spam mail, μέσω torrent και άπειρων τρόπων. Οπότε; Μια λύση υπάρχει: Λογοκρισία του Internet, των blog σε πρώτη φάση, επειδή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επικαιρότητα, αλλά αργά ή γρήγορα ακολουθώντας την ίδια επιχειρηματολογία όλων των εκφάνσεων του Internet.

Το blog είναι μια επανάσταση. Ανάλογη αυτής της κυκλοφορίας του τύπου και ίσως φανεί μελλοντικά σημαντικότερη. Γιατί αν ο τύπος επέτρεψε την διάδοση των Ιδεών και κατοχύρωσε την ελευθερία της έκφρασης, στην πραγματικότητα εγκαθίδρυσε μια άτυπη ολιγαρχία- λίγοι έχουν πρόσβαση στην παραγωγή των δημοσιευμάτων. Αντίθετα, ο καθένας μπορεί να γράψει ένα blog ανεξάρτητος από συμφέροντα εκδοτών, προκαταλήψεις, κριτική, ακόμα και ύπαρξη ενδιαφερόμενου κοινού!

Αυτήν τη δυναμική που προσφέρει το Διαδίκτυο εποφθαλμιούν και θέλουν/θα θελήσουν να φιμώσουν. Ήδη τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή "κατασκεύαζοντας τη συναίνεση" μιας κοινωνίας που προς το παρόν αγνοεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου