Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Όταν οι άνεργοι πληρώνουν τους νταβατζήδες

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Την ομιλία του πρωθυπουργού μας περιμένουν σήμερα τα ΜΜΕ στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναζητώντας κάποια είδηση που θα διευκρινίζει το παράξενο πολιτικό κλίμα των ημερών, που είναι βαρυφορτωμένο με εκλογολογία. Οι μεγάλες ειδήσεις, όμως, εδώ και καιρό, δεν βγαίνουν από τον πρωθυπουργό ή τους υφισταμένους του υπουργούς. Από τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο βγαίνουν οι σημαντικές ανακοινώσεις.

Από τότε που η κυβερνησάρα μας τα έκανε... λάμπα (κατά Λάνθιμο) αρχές Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση του ξεπουλήματος ολόκληρης της χώρας, και «απαγόρευσε» στην τρόικα να δίνει συνεντεύξεις επί ελληνικού εδάφους, αυτά τα παλιόπαιδα ...
συνεχίζουν τον χαβά τους ανακοινώνοντας τα χαμπέρια από την έδρα τους. Έτσι μας ήρθε και η πανταχούσα ότι το επίδομα ανεργίας τελειώνει για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ήταν αυτός που έσκασε τη βόμβα χθες. Τώρα πια δεν θα αρκεί να είσαι άνεργος για να παίρνεις επίδομα ανεργίας. Θα πρέπει να μην έχεις ούτε στον ήλιο μοίρα. Αλλιώς θα πρέπει να εκποιείς ό,τι έχεις και δεν έχεις για να επιβιώσεις μέχρι να ξαναβρείς δουλειά – αν δηλαδή ξαναβρείς... Να λοιπόν που δεν θα ξεπουληθεί μόνο δημόσια περιουσία στον βωμό του χρέους και της επιτήρησης, αλλά και ιδιωτική. Αν θυμάστε, προειδοποιούσαμε από τις 30.12.2010...

Κι αυτό θα συμβεί για να τηρηθεί η δέσμευση του Παπακωνσταντίνου για εξοικονόμηση άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 από τις κρατικές δαπάνες. Μόλις 100 λιγότερα από την εξακοσάρα (εκατομμύρια) που βγάζει ετησίως σε νταβατζήδικους τόκους η Γερμανία από τα δάνεια που μας έδωσε μέσω του μηχανισμού «στήριξης».

Αυτοί που ως εργαζόμενοι και φορολογούμενοι τα έσκαζαν για τις μίζες της Siemens, δηλαδή των κολλητών του Χριστοφοράκου και του Καραβέλλα, αυτοί που πλήρωναν αδρά την ώρα που γέμιζαν βρώμικα λεφτά τα κομματικά ταμεία και οι τσέπες πολιτικών, είναι σήμερα άνεργοι. Είναι αυτοί που σήμερα έχουν τα... «λεφτά που υπάρχουν» και πρέπει να πληρώσουν τις δανειακές μίζες για να μας «σώζουν» Ευρωπαίοι, ΔΝΤ και Παπανδρέου.

Αυτοί οι άνεργοι όμως αυξάνονται και πληθύνονται ως η άμμος της θαλάσσης: ήδη έφτασαν τους 834.290 τον Ιανουάριο, ενώ πλέον δεκάδες χιλιάδες κάθε μήνα προστίθενται στη λίστα της απελπισίας.

Και δεν παίρνουν όλοι αυτοί, φυσικά, επίδομα ανεργίας. Μόλις 258.285 άτομα έχουν το προνόμιο τον Ιανουάριο να «τα τρώνε» μαζί με τον Πάγκαλο και τους άλλους σωτήρες. Και πώς αλλιώς να γίνει όταν, από τους 834.000 ανέργους, το 36% δεν δικαιούται πλέον επίδομα, διότι βρίσκεται πάω από ένα χρόνο σε ανεργία, ενώ άλλοι 145.000 έπαψαν να αναζητούν εργασία. Και φανταστείτε ότι μιλάμε μόνο για τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Πού να μπλέξουμε και με τα πραγματικά...

Η αίσθηση της ιστορικής ευθύνης

Πώς όμως να μην αυξάνεται ραγδαία η ανεργία; Για αύξηση των λουκέτων 30% τους τελευταίους μήνες μιλάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Κατά 11% μειώθηκαν τον Δεκέμβριο οι εργοδότες και κατά 4% οι αυτοαπασχολούμενοι. Μείωση 17,1% κατέγραψε ο δείκτης κύκλου εργασιών τον Δεκέμβριο του 2010 (συγκριτικά με το 2009) και 19,9% ο δείκτης του όγκου πωλήσεων. Επτάμισι δισ. ευρώ «εξαφανίστηκαν» από την αγορά (58,5 από 65,9) από το 2008 έως το 2010.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει από τις ελληνικές να μειώσουν τον δανεισμό τους απ’ αυτήν και από τα 95 δισ. που τις έχει δανείσει (με εγγυήσεις πάνω από 135 δισ. ευρώ) να πέσουν καμιά τριανταριά παρακάτω. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έβγαλε από το σεντούκι άλλα 30 δισ. σε εγγυήσεις προς το τραπεζικό σύστημα μετατρέποντας άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο.

Δεν σταματάει όμως εδώ ο Ιωάννης - Κλαύδιος Τρισέ. Με ένα πλήθος μέτρων που ζητάει από τις ελληνικές τράπεζες, τις απειλεί ουσιαστικά με ξεπούλημα και αφελληνισμό (δείτε εδώ, αλλά και στις σελίδες 18-19 του «Π» που κυκλοφορεί, το πλήρες ρεπορτάζ). Και, σαν κερασάκι στην τούρτα, απαιτεί οι τράπεζες να μειώσουν δραματικά τις «γραμμές χρηματοδότησης» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έτσι θα οδηγηθούν μαζικά στον θάνατο συμπαρασύροντας στην πτώχευση και την ανεργία ιδιοκτήτες και εργαζόμενους.

Έχει τα ζόρια του όμως ο Τρισέ. Δυο φορές έσωσε την Πορτογαλία από πτώχευση μέσα σε ενάμιση μήνα και σε λίγο θα πρέπει να βρει γερά κεφάλαια για να «στηρίξει» τη χώρα του Σόκρατες (σύντροφος του Γιώργου μας κι αυτός, με ελληνικό επώνυμο μάλιστα). Με την Ελλάδα θ’ ασχολείται το παλληκάρι;

Άλλωστε για την Ελλάδα τα ’παμε. Και πρωτοσέλιδα μάλιστα. Και για τον σχεδιασμό της Γερμανίας και για τις μειωμένες και προεξοφλημένες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής της 25ης του μηνός. Κι έρχονται κι άλλα χαμπέρια, πολλά και πολύ σύντομα.

Γι’ αυτό Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου ζητούν κάθε μέρα συναίνεση. Φαίνεται πως δεν αντέχουν οι πλάτες τους το βάρος και οι καρδούλες τους τη συγκίνηση της σωτηρίας μας. Και ψάχνουν εναγωνίως παρέα για να μοιραστούν την ευτυχία.

● Γι’ αυτό ο Ραγκούσης έτρεξε να μας πει τις προάλλες ότι: «Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου θα ξεκαθαρίσει η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της Ε.Ε., θα είναι η ώρα που η Ελλάδα επιτέλους θα πρέπει με όρους εθνικής ευθύνης και συναίσθησης της ιστορικής σημασίας των στιγμών να πάρει τις αποφάσεις της για το πρόβλημα του χρέους της». Σαν να έχει προεξοφλήσει κι αυτός το αποτέλεσμα της συνόδου – και όχι μόνο της συνόδου.

Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγο: κοτζαμάν νούμερο δύο της κυβέρνησης, προκειμένου να ασχοληθεί με τις μεγάλες και ιστορικές επιλογές της χώρας και του έθνους, έχει παρατήσει τους μετανάστες της Υπατίας να γεμίζουνε τα νοσοκομεία. Για χάρη της πατρίδας ρισκάρει ο άνθρωπος να του πεθάνει στα χέρια κανένας από τους κατατρεγμένους και να γίνει ύστερα της Ψωρογιώργαινας. Έτσι είναι όμως η αίσθηση της ιστορικής ευθύνης. Ειδικά άμα είσαι νούμερο δύο...

Υστερόγραφο: Αυτοί οι τύποι της Κομισιόν γράψανε μια έκθεση και την πέσανε αγρίως στη ΓΣΕΕ, που βγήκε, λέει, στο αντάρτικο και χαλάει τη συναίνεση. Και γι’ αυτό αναγκάζονται οι ίδιοι να αναγγείλουν το τέλος των συλλογικών συμβάσεων, κόντρα στους ατάκτους του Παναγόπουλου. Σίγουρα τη δική μας ΓΣΕΕ εννοούσαν; Μπα! Εκτός αν γράφανε την έκθεση τύφλα στο μεθύσι. Να έχετε το νου σας με δαύτους. Να δείτε που σε λίγο θα μπερδέψουνε και τον Γιώργο με τον Καντάφι και θα μας βομβαρδίσουνε...