Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Έλληνες Κροίσοι...


Οι εύποροι Έλληνες μεταφέρουν καταθέσεις στο εξωτερικό ...

Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την παρατεταμένη πολιτική λιτότητας, ψηφίζοντας ένα προϋπολογισμό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στην αγορά, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να υποστούν πρωτοφανείς θυσίες και μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, και ενώ η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να βασιλεύει και τα λουκέτα μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, αφού όπως διαφαίνεται, μετά την επιβολή των σκληρών μέτρων, για μία ακόμη φορά το “μάρμαρο” καλούνται να πληρώσουν οι συνήθως γνωστοί φορολογούμενοι, δηλαδή οι μη-έχοντες, για να...σωθεί η Πατρίς, Έλληνες “Κροίσοι”, έχουν μεταφέρει με συνοπτικές διαδικασίες στις τράπεζες του εξωτερικού, μόνο το τελευταίο διάστημα, ποσά έως και 10 δισ. ευρώ!

Επαναπατρισμός Κεφαλαίων, μια ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης...

Μάλιστα διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα “επαναπατρισμού” κεφαλαίων, όπως και επί της τέως Κυβέρνησης, έτσι και επί της τωρινής, τους αφήνει παντελώς αδιάφορους, αφού το συνολικό ποσό των επαναπατρισθέντων μέχρι στιγμής κεφαλαίων ανέρχεται στο “συγκλονιστικό” ποσό των...6 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε σε 80 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι τα συνολικά κεφάλαια που βρίσκονται «τοποθετημένα» σε τράπεζες του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα περίπου 380 ονόματα Ελλήνων φορολογουμένων που είχαν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες μόλις 10 έκαναν χρήση των κινήτρων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι υπόλοιποι προτίμησαν την ασφάλεια του εξωτερικού παρά τις απειλές της κυβέρνησης για φορολόγηση 8% επί της αξίας αυτών των κεφαλαίων.

Κατοικίες στο Λονδίνο...

Στα παραπάνω στοιχεία προσθέστε και τους 5.500 χιλιάδες Έλληνες, κυρίως Αθηναίους, οι οποίοι αγόρασαν κατοικίες στο Λονδίνο τους τελευταίους δέκα μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε σχετική έρευνα τραπεζικού οργανισμού της βρετανικής πρωτεύουσας.

Τα στοιχεία μάλιστα αυτά προκύπτουν από τις μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας και την επιβολή ανάλογης φορολογίας από τις αρχές του Λονδίνου, για την οποία ενημερώνονται και οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αγοραστές ακινήτων. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, των Ελλήνων αγοραστών, ενήμερη είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με όλες τις πληροφορίες οι αγορές έχουν γίνει με μετρητά και οι περισσότερες αφορούν διαμερίσματα και μικρές οικιστικές μονάδες σε περιοχές που θεωρούνται ακριβές.

Και όπως αναφέρουν βρετανικοί παράγοντες η κρίση στην Ελλάδα “δημιουργεί ήδη ελληνικές περιοχές στο Λονδίνο”, καθώς οι περισσότεροι αγοραστές συγκεντρώνονται στα ίδια σημεία...

Από τα παραπάνω το ερώτημα είναι ένα : αν τελικά κάποια στιγμή θα συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για την εξόφληση του δανείου-της “στήριξης”, ή θα εξακολουθούν να πληρώνουν οι γνωστοί.