Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

"Αν πετύχει στους έλληνες θα πετύχει παντού" ...

Εχει αρχίσει και μου τι δίνει στα νεύρα (εκτός από όλα τα άλλα) εκείνη η χαριτωμένη φράση που κυκλοφορεί ευρέως στους ευρωπαϊκούς κύκλους τώρα τελευταία "αν πετύχει στους έλληνες θα πετύχει παντού"

Το γεγονός πως με θεωρούν όχι απλά υπήκοό τους αλλά και πειραματόζωο παίρνει μια άλλη διάσταση μέσα στο μυαλό μου.

Σκέφτομαι πως ίσως στη μελλοντική ιστορία όταν θα περιγράφεται πως ακριβώς ξεκίνησε το εγχείρημα παγκοσμιοποίηση, ένα σύστημα, μια άρχουσα τάξη, ένας στρατός, μία πατρίδα και ατελείωτες στρατιές από πρόβατα που ξυπνάνε και κοιμούνται ήσυχα, χωρίς καμμιά πρωτοβουλία μέχρι να φθάσει η ώρα να περάσουν από το σφαγείο, θα λένε πως οι πρώτοι διδάξαντες ήταν οι έλληνες.

Κάποτε ήμαστα περήφανοι με το περίφημο "από σήμερα δεν θα λέμε πως οι έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά πως οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες".

Πως αλήθεια θα ανεχτούμε να γυρίσει κάπως αλλιώς η ένδοξη φράση και στο μέλλον να λένε... "από σήμερα δεν θα λέμε πως οι έλληνες υποτάσσονται σαν σκλάβοι αλλά πως οι σκλάβοι υποτάσσονται σαν έλληνες" .

Οι ιστορίες συνομωσίας έχουν φτάσει να πιστεύουν πως δεν είναι δυνατόν να έχουμε καταντήσει έτσι με δική μας πρωτοβουλία. Κάτι μας έχουν ρίξει. Θέλεις στον αέρα? στο νερό που πίνουμε? στο φραπόγαλο? Κάτι μας ποτίζουν κάθε μέρα και έχουμε γίνει σαν χάνοι! Γι΄αυτό άλλωστε υπάρχουν οι ιστορίες συνομωσίας. Για να προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε κάτι που ξεφεύγει εντελώς χωρίς να μπορεί να δοθεί μια λογική εξήγηση.

Ο έλληνας υπήρξε πάντα ανυπότακτος στο καλό και στο κακό. Ηταν η υπερβολή προσωποποιημένη σε χιλιάδες πράγματα. Ηταν ο λαός των άκρων. Το άσπρο και το μαύρο. Αυτή η γη γέννησε τους μεγαλύτερους ήρωες και τους πιο ξεφτυλισμένους προδότες. Αλλά βλήτα πρώτη φορά γεννάει σε τόση μεγάλη ποσότητα.

Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει η μάνα των ηλίθιων είναι πάντα γκαστρωμένη.
Στ΄αλήθεια η ιστορία θα γράψει πως μια τέτοια μάνα κατάντησε η Ελλάδα?