Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Φιλανθρωπία και κρίση.


Η οικονομική κρίση οδηγεί σε μείωση των φιλανθρωπιών ...

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται αλληλεγγύη και στήριξη στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Η είδηση ότι λόγω οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί τα διάφορα φιλανθρωπικά galla και κάθε άλλου παρόμοιου είδους φιλανθρωπικές συγκεντρώσεις, δημιουργεί ερωτηματικά γιατί πράγματι έχει συμβεί αυτό. Οδηγεί όμως και τον πιο ψύχραιμο παρατηρητή σε ορισμένες χρήσιμες διαπιστώσεις.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί οι φιλανθρωπικού τύπου εκδηλώσεις. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, η ουσία όμως ήταν ότι προσέφεραν.

Τα νέα δεδομένα όμως ανατρέπουν αυτή την εικόνα, η οποία αν συνδυαστεί και με τον κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο 100 τρόφιμοι του άλλοτε κραταιού Γηροκομείου Αθηνών, τότε πράγματι υπάρχει προβληματισμός για το τί συμβαίνει στην πράξη.

Επιπρόσθετα, η ολοένα και αυξανόμενη εικόνα εγκαταλελειμμένων ηλικιωμένων ανθρώπων, στους δρόμους, από τους ίδιους τους συγγενείς τους, και μάλιστα από τα ίδια τα παιδιά τους, δεν αποδεικνύει μόνο το μέγεθος της κρίσης, αλλά κυρίως την κρίση αξιών και αρχών, η οποία αναπτύσσεται όλα αυτά τα χρόνια και κορυφώνεται με την παρούσα οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα παρατηρούμε εσχάτως την προσπάθεια να αναδειχθεί ο φιλανθρωπικός ρόλος της Εκκλησίας, σε συνεργασία με την Πολιτεία και με διακριτότητα στους ρόλους τους.

Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια..

Κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει εδώ και χρόνια, αφού ο ρόλος της Εκκλησίας ιστορικά, αποδεικνύεται κρίσιμος σε κάθε ανάλογη συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουν όλοι : Πολιτεία, Εκκλησία, Πολίτες, Επιχειρήσεις, Οργανώσεις και Φορείς αυτή τη δύσκολη ώρα να προτάξουν το αυτονόητο: την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον συνάνθρωπο.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και αντί για ευχές και δηλώσεις χρειάζονται άμεσα πράξεις...
by Πηγή