Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Κάψτε βιβλία και...αυταπάτες.

( Περαίωση = αποπεράτωση, τελείωμα.
Παραγραφή= κατάργηση συνεπειών αδικήματος.
Αυταπάτη= το να ξεγελά κανείς τον εαυτό του ή να ξεγελιέται με φαντασίες).
Στην πυρά θα οδηγηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, τα λογιστικά βιβλία εκείνων των επιχειρήσεων που θα δεχτούν να "κλείσουν" ανέλεγκτες (από το κράτος) χρήσεις ή εκκρεμείς σε δικαστήρια υποθέσεις, σύμφωνα με ακόμη μία , νέα περαίωση που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Σύνολο ενδιαφερομένων επιχειρήσεων και ελευθεροεπαγγελματιών: 1.300.000
Σύνολο ποσού που εκκρεμεί(φόροι, πρόστιμα κλπ): 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Περίοδος αναφοράς: 2000 έως και 2009.
Προσδοκώμενα έσοδα: ;;;;; !!! δισεκατομμύρια ευρώ.
Διάρκεια παραγραφής αδικημάτων: 5 έτη.

(Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις νομοθετούν την κατά ένα (1) χρόνο παράταση της παραγραφής. Κρατούν, δηλ., ανοιχτές τις υποθέσεις και τους ενδιαφερόμενους σε ομηρία).
Η σημερινή κυβέρνηση κατήγγειλε όλες τις περαιώσεις που έκανε η Ν.Δούλα.
Προχωράει, όμως, σε "οριστική διαγραφή"των υποθέσεων (κόκκινη γραμμή την αποκάλεσε ο Γιωργάκης στη ΔΕΘ), προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα και να καλύψει τη μαύρη τρύπα στα έσοδα.
Η καταστροφή των λογιστικών βιβλίων είναι παράνομη, γι αυτό και ο Παπακων/νου ήταν "μαζεμένος" στην χτεσινή του συνέντευξη στον ALTER.
Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης δεν αντέχει σε κριτική.
- Δεν θα αποδώσει αν δεν συνδυαστεί με την καταστροφή των βιβλίων.
-Αναιρεί στην πράξη την επαγγελία της,για δημιουργία φορολογικής συνείδησης.
- Ενταφιάζει νόμιμες διεκδικήσεις του Δημοσίου από φοροφυγάδες-φοροκλέφτες.
- Υποθηκεύει-υπονομεύει την είσπραξη ανάλογων φόρων στο μέλλον.
- Αποθαρρύνει-απογοητεύει τους έντιμους και ειλικρινείς επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ωθώντας τους, ουσιαστικά, σε μελλοντικές παρανομίες.

Ολες οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις εξέπεμπαν, με την συμπεριφορά τους και τις πολιτικές τους αποφάσεις το ίδιο μήνυμα: " Υπομονή. Μην πληρώνετε.
Θα υπάρξει, αργά ή γρήγορα, κάποια ρύθμιση-περαίωση και θα βολευτείτε!!".
Μία τέτοια πρωτοβουλία-επιλογή, θα είχε νόημα:
1) Εάν είχε θεσπιστεί οριστικά και σταθερά το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
2) Εάν είχε θεσπιστεί η επιτάχυνση-επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών.
3) Εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
Τα παραπάνω προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, εδώ και χρόνια.
Ανέλαβε ανέτοιμη να τα επιλύσει. Εκτός κι αν οι πολιτικές της επιλογές οδηγούν σε τέτοιες αποφάσεις!!

Συμπέρασμα: η πρεμούρα της κυβέρνησης να "εισπράξει" μέσω της περαίωσης είναι καρπός πολιτικής επιλογής, που οδηγεί στη δικαίωση εγκληματιών.
" Η δοκιμασία τελειώνει το 2013".
Ηταν ένα μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός. Το επανέλαβε ο Παπακ/νου.
Ερώτημα: Το 2013 η χώρα θα αποδεσμευτεί από την τρόϊκα;;
Εφ΄όσον επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου και επιστρέψει η χώρα στις "αγορές", θα αποδεσμευτούμε;;
Απάντηση: Ο Χ Ι.
Σε κάθε περίπτωση το 2013 αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό!!
Το συνολικό χρέος της χώρας θα βρίσκεται γύρω στο 150% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η εκτίμηση του Μνημονίου. Το ετήσιο δημοσιονομικό χρέος θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 3%.
Το έλλειμμα, από 13,6% το 2009, θα πρέπει να μειωθεί στο 8,1% ή κατά 12 δισ. το 2010. Πρωτοφανής στόχος (Παπακ/νου). Στα επόμενα χρόνια (2011,12,13) πρέπει να μειωθεί ακόμα 18 δισ.
Οσο "εύκολη" ιστορία ήταν για το 2010 η περικοπή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και η αύξηση των έμμεσων φόρων (καύσιμα, ποτά, φπα), η επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου στα επόμενα χρόνια θάναι..νεκροθάλαμος!!
Για το 2011 μας περιμένουν: η αύξηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από 11% σε 23% φπα (νομίζετε πως θα γλυτώσετε!!), φορολόγηση μή αλκολοούχων ποτών, νέα μείωση των δαπανών για την Αυτοδιοίκηση (500 εκατ.) κ.ά.!!
Η αναμενόμενη και μηδέποτε εμφανιζόμενη Ανάπτυξη θα χρειαστεί αρκετά χρόνια (εφ΄όσον υπάρξει) για να συνεισφέρει στα κρατικά έσοδα!!
Η αισιοδοξία για την δημιουργία (2012) πρωτογενών πλεονασμάτων, αποτελεί...αυταπάτη, παρά εφικτό στόχο!!
Φυσικά, όταν λέμε Ανάπτυξη, δεν εννοούμε το νοίκιασμα μισού νησιού μας σε φιλλέληνες επενδυτές να το "αξιοποιούν" για 49 ή 99 χρόνια!!
Ούτε την "παραχώρηση" δημόσιας περιουσίας!... εκτός κι αν υποχρεωθούμε από το τιμημένο Μνημόνιο (αδυναμία εξόφλησης δανείων)!!
Επειδή, λοιπόν, πρέπει να εξοικονομήσουμε άλλα 18 δισ. στα επόμενα χρόνια, πέραν του 2010, ετοιμαστείτε να "συμβάλλετε στη σωτηρία της πατρίδας".
Επειδή, λοιπόν, και να τα δώσουμε, δεν θα "σώσουμε" την πατρίδα, ετοιμαστείτε για "ελεγχόμενη χρεωκοπία" κάπου στο 2013!!

Πριν ή μετά τις εκλογές, δεν ξέρω!!
Επειδή, λοιπόν, ούτε φέτος θα μειώσουμε το έλλειμμα κατά 12 δισ.(στο 8μηνο μειώθηκε 7 δισ., άρα μένουν άλλα 5 δισ. για το τελευταίο 4μηνο του 2010!!), ετοιμαστείτε για νέες...εθελούσιες-πατριωτικές καταβολές!!
Πριν ή μετά τις εκλογές, δεν ξέρω!!

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ...

Παρακολουθούμε εδώ και δεκαετίες καταιγισμό καταγγελιών από τα ΜΜΕ, εφημερίδες και τελευταία από τα ιστολόγια.

Φυσικά και πρέπει να καταγγέλλονται οι παρανομίες, οι αδικίες, η κακοδιαχείριση, τα ρουσφέτια κτλ.

Ποιο όμως το όφελος και ποια η χρησιμότητα;

Θα παραθέσω μερικά απλοϊκά παραδείγματα.

Συζήτηση γονέων παρουσία των παιδιών. «Γυναίκα ο τάδε έκανε μια κομπίνα και κονόμησε, μπράβο του φέρθηκε έξυπνα όχι σαν μερικά κοροΐδα».

Συζήτηση μεταξύ φίλων σε καφενείο. «Έμαθες ο τάδε πολιτικός διόρισε πολλά άτιμα στο δημόσιο», «και λοιπόν και οι άλλοι δεν έκαναν το ίδιο»;

Άλλη συζήτηση. «Ρε Κώστα τι τρέχεις πίσω απ’ το βουλευτή και χάνεις την αξιοπρέπειά σου»; «Πέτρο θάρθει και εμένα η σειρά μου θα διοριστώ θα δεις».

Άλλη συζήτηση. «Καλά ρε μαλ…κα πήγες και πλήρωσες την κλήση; Γιατί δεν πήγες στο γραφείο του τάδε βουλευτή να στη σβήσει»ς

Οι παραπάνω καθημερινές συζητήσεις αποδυκνείουν ότι το σάπιο σύστημα έχει διαβρώσει σχεδόν όλους τους πολίτες και πολύ λίγοι δίνουν σημασία στις καταγγελίες. Οι περισσότεροι αδιαφορούν ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να βολευτούν.

Το σύστημα δεν φοβάται τις καταγγελίες και δεν γκρεμίζεται απ’ αυτές.

Έχει τρόπους να κουκουλώσει τα πράγματα και πολίτες που αδιαφορούν.

Τα «παπαγαλάκια» του παρουσιάζουν τα κακώς κείμενα με τέτοιο τρόπο που όλες οι καταγγελίες πέφτουν στο κενό μιας και οι περισσότεροι δεν θέλουν να αντιδράσουν.

Εκείνο που σήμερα φοβάται το σύστημα είναι να αρχίσουν οι άνθρωποι να σκέφτονται. Η διακίνηση ιδεών, απόψεων και προτάσεων από σκεπτόμενους πολίτες είναι η ταφόπλακα του ανυπόληπτου συστήματος.

Αυτό προϋποθέτει παιδεία, συλλογικότητα, ισχυροποίηση των κοινωνικών δεσμών.

Η επίθεση κατά της παιδείας με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η αποϊδεολογοποίηση των κομμάτων, ο πόλεμος κατά της Ελληνικής γλώσσας, το πολυπολιτισμικό ιδεολόγημα και η υπέρμετρη προστατευτικότητα των αλλοδαπών είναι μερικά στηρίγματα του εξουσιαστικού συστήματος.
Η έλλειψη παιδείας κάνει τον πολίτη άβουλο όργανο μη δυνάμενο να σκεφτεί και να κρίνει.

Όταν τα κόμματα δημιουργούν θολό ιδεολογικό τοπίο αποπροσανατολίζουν τους πολίτες οι οποίοι συμπεριφέρνονται σαν πρόβατα.

Όταν ο άνθρωπος δεν γνωρίζει όσο πρέπει τη γλώσσα του είναι δύσκολο να διαβάσει, να εκφραστεί και να αντιληφθεί όπως πρέπει βαθύτερα τα γεγονότα.

Η πολυπολιτισμικότητα δημιουργεί ένα συνονθύλευμα ανθρώπων χωρίς κοινές επιδιώξεις και κοινούς στόχους.

Οι αλλοδαποί μειονεκτώντας γιατί συνήθως είναι παράνομοι άγονται και φέρονται κατ’ όπως θέλουν οι εξουσιαστές. Φυσικά δεν μπορούν να έχουν αντίληψη του τι γίνεται αφού καλά-καλά δεν ξέρουν την γλώσσα.

Αυτό που προτείνω τουλάχιστον στα ελεύθερα και ανεξάρτητα ιστολόγια είναι να διακινήσουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις παρά να αναλώνονται σε καταγγελίες μιμούμενοι τους δημοσιογράφους. Όχι ότι κάτι τέτοιο είναι κατ’ ανάγκη κακό αλλά μπαίνοντας σ’ αυτό το «τρυπάκι» ίσως γίνονται μέρος του συστήματος. Το σύστημα αλληλοκαταγγέλλοντας τα μέρη από τα οποία συγκροτείται επιβιώνει.

Υπάρχουν πάμπολα κείμενα αξιόλογων Ελλήνων και ξένων που μπορούμε να τα δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο.

Μπορεί κάλλιστα αυτός που έχει ιστολόγιο να γράψει τα δικά του κείμενα για ότι τον προβληματίζει ή για κάτι που θέλει να προτείνει.

Αυτή είναι η δύναμη του διαδικτύου, η ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ άγνωστων ανθρώπων.

Καλύτερα βέβαια θα είναι ο καθένας μας να δραστηριοποιείται στον χώρο του ανταλλάσοντας ιδέες και προτάσεις με τους γνωστούς του και να μη περιμένει την μασημένη τροφή που θα του σερβίρουν κάποιοι άλλοι.
by ideopigi