Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ...

Σαν απλός άνθρωπος με μέσο νου και όχι οικονομολόγος ακούω ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ψηφίσει νόμο για καινούρια απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων.

Αναρωτιέμαι σε τι θα βοηθούσε την οικονομία μια τέτοια κίνηση και μάλιστα μέσα στην βαριά οικονομική κρίση που περνάμε.

Φυσικά θα έδινε μια ανάσα στους έμπορους αυτοκινήτων αλλά το εμπόριο δεν είναι παραγωγική διαδικασία δεν προσθέτει στον παραγόμενο πλούτο κάτι που χρειάζεται επειγόντως η χώρα.

Το εμπόριο είναι παροχή υπηρεσιών δηλαδή η ανάπτυξή του χωρίς εγχώρια παραγωγή σημαίνει ότι τρώμε απ’ τις σάρκες μας.

Τα επείγοντα και αναγκαία νομοσχέδια πρέπει να αφορούν την ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη υποχώρηση. Δυστυχώς δεν παράγουμε τίποτε.

Η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων θα οδηγήσει τους Έλληνες σε δανεισμό για την αγορά καινούριου. Εδώ προσπαθούμε να ξεχρεώσουμε με νύχια και με δόντια τα δάνεια που ήδη έχουμε πάρει θα πάρουμε καινούρια;

Τα καινούρια αυτοκίνητα δυστυχώς κατασκευάζονται στο εξωτερικό δηλαδή για την αγορά τους θα δώσουμε τεράστια ποσά στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία κτλ, μας περισσεύουν;

Αν κάποιος οικονομολόγος διαβάσει αυτό το κείμενο ας κάνει τον κόπο να σχολιάσει ή να μου στείλει μήνυμα για την ορθότητα και χρησιμότητα της απόφασης για απόσυρση.

Το δικό μου φτωχό μυαλό όχι μόνο δεν βρίσκει τίποτε καλό σ’ αυτή την κίνηση αλλά απεναντίας την θεωρεί καταστροφική.

Οι τεχνοτρομοκράτες του ΔΝΤ που βάλθηκαν να μας «σώσουν» συμφωνούν; Αν ναι τότε αποδυκνείεται περίτρανα ότι βάλθηκαν να μας υποδουλώσουν στους διεθνείς τοκογλύφους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι «εταίροι» μας στην ΕΕ.

Οι Έλληνες πολίτες θέλουν δουλειά και όχι χρέη. Η οικονομία χρειάζεται παραγωγικές επενδύσεις και όχι καταναλωτισμό και μάλιστα με δανεικά. Τελικά τίποτε δεν μας δίδαξε η σημερινή κρίση και το υπερχρέος που καλούμαστε με τόσες θυσίες να αποπληρώσουμε αφού εμπιστευτήκαμε την τύχη της χώρας στους πολύ «πετυχημένους» εθνοπατέρες.

Θα γίνουμε τελικά τα καταναλωτικά όντα που θέλουν οι «σωτήρες» μας ΔΝΤ και ΕΕ. Έλεος.

2 σχόλια:

  1. Φίλε να αγιάσει το στόμα σου! Έχεις απόλυτο δίκιο!. Εϊμαι οικονομολόγος και έστειλα σε διάφορα σαιτ, μπλογκς και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακόμη, εμαιλ να μην γίνει το καταστροφικό μέτρο αυτό. Έγινα έξαλλος όταν οι έμποροι με πληρωμένες καταχωρήσεις στα ΜΜΕ (δήθεν σαν είδηση) προωθούσαν την απόσυρση την προηγ. εβδομάδα. Η επιχειρηματολογία μου στηριζόταν (πιο "επιστημονικά" βέβαια) στην λογική που υποστηρίζεις και εσύ.
    Η μόνη λύση για να βγούμε από την κρίση είναι να δίνουμε κίνητρα στις επιχ/σεις του μεταποιητικού τομέα που είναι καινοτόμες και εξωστρεφείς και παράγουν πλούτο και όχι στις παρασιτικές εισαγωγικές που εξαντλούν και τον λίγο που έχουμε σαν χώρα και κάνουν πιο πλούσιους τους ξένους. Εξάλλου αυτός ήταν και ο δρόμος που ακολούθησαν και άλλες χώρες (Ν. Κορέα, Βραζιλία, Αργεντινή) για να βγούνε από την κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστω πολυ για την αποψη σου, αλλα δυστηχως οι περισσοτεροι (νετα λόγου γνώσης) δνε μπορούν ακομη να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που αφορούν την παραγωγική διαδικασί και ανάπτυξη, αυτά που απλώς βελτιώνουν χρεώνοντας την καθημερινή ανασφάλεια της επίδειξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή